Strona 1 z 1

Kablówka

: 04 mar 2015, 09:38
autor: pawel87
Tak mnie nurtuję dlaczego w Nowym Tomyślu działa tylko jedna sieć kablowa w dodatku z dość słabą ofertą,złożoną głównie z darmowych kanałów,przykładowo w Wolsztynie działa i Inea i Citylan gdzie kanałow w jakości HD jest 50-60,a nie 10,mamy 2015,a przoduje SD.W czym jest problem by wpuścić inną sieć-Monopol,spółdzielnia?

Re: Kablówka

: 04 mar 2015, 10:23
autor: kayo
Sprawa jest prosta: obca kablówka musi wybudować infrastrukturę od zera a to są ogromne koszty. By się koszty inwestycji zwróciły musi zarabiać na tym. Ciężko zarabiać jest innym firmom gdy SMNT daje programy telewizyjne "po kosztach", nie zarabiając na nich. Co do monopolu to się nie zgodzę – masz bogatą ofertę platform satelitarnych, jest Netia, Orange, z których każdy może skorzystać.

Re: Kablówka

: 04 mar 2015, 11:57
autor: guciu
kayo pisze:.... jest Netia, Orange, z których każdy może skorzystać.
..... a także Inea, z której nie każdy może skorzystać. :wink:

Re: Kablówka

: 04 mar 2015, 12:05
autor: kayo
guciu pisze:
kayo pisze:.... jest Netia, Orange, z których każdy może skorzystać.
..... a także Inea, z której nie każdy może skorzystać. :wink:
Można jeszcze wymienić Verzion, Comcast, Vectra, UPC, Toya i setki innych np z tej listy
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ca ... _companies
Tylko że Orange jest operatorem posiadającym linie telefoniczne po których może transmitować telewizję a co za tym idzie również dostępna jest Netia.

Re: Kablówka

: 04 mar 2015, 13:54
autor: guciu
Nie wiem jak te pozostałe, ale Inea coś tam u nas już rozwinęła. Nawet u mnie pod płotem "coś" zakopali. :D
.... a właśnie się dowiedziałem, że są również na Działkowej. No proszę, tylko patrzeć, a zaczną anektować tereny SM.

Re: Kablówka

: 04 mar 2015, 18:37
autor: kayo
Inea kładła kable tam, gdzie dostała pieniądze na to w ramach programu likwidacji "białych plam dostępu do sieci" UE. Osiedla nie są białymi plamami.

Re: Kablówka

: 26 sie 2015, 11:19
autor: krasik
Niestety w Tomyślu, ciężko o dobrą kablówkę :(

Re: Kablówka

: 05 lip 2018, 20:41
autor: JOSH
Wpadło mi w ręce ogłoszenie TVK Telewizja+Internet, ceny:
100 Mbps - 59 zł
250 Mbps - 69 zł
500 Mbps - 79 złotych.
Jak myślicie warto?
Szybko działa internet przy tej prędkości 500 Mbps?
Czy internet światłowodowy jest dobry, czy się wiesza?
Dodam, że ten spółdzielniany się nie wiesza, raczej nie ma przerw w połączeniach, tyle tylko, że jest wolny.

Re: Kablówka

: 05 lip 2018, 23:09
autor: patryk1
JOSH pisze:
05 lip 2018, 20:41
Wpadło mi w ręce ogłoszenie TVK Telewizja+Internet, ceny:
100 Mbps - 59 zł
250 Mbps - 69 zł
500 Mbps - 79 złotych.
Jak myślicie warto?
Szybko działa internet przy tej prędkości 500 Mbps?
Czy internet światłowodowy jest dobry, czy się wiesza?
Dodam, że ten spółdzielniany się nie wiesza, raczej nie ma przerw w połączeniach, tyle tylko, że jest wolny.
Światłowód się nie zawiesza co najwyżej nie ma go wcale

Re: Kablówka

: 09 lip 2018, 17:16
autor: MKostecki
Światłowód to kabel i się nie zawiesza chyba, że na słupach ;)

Zawiesić to może się router ;)

Re: Kablówka

: 10 lip 2018, 21:42
autor: JOSH
Znam przypadki, że internet z cyfrowego polsatu potrafi zniknąć na tydzień. Więc nie chcę ryzykować, że światłowód też może znikać na dłużej.

Re: Kablówka

: 10 lip 2018, 22:47
autor: MKostecki
JOSH pisze:
10 lip 2018, 21:42
Znam przypadki, że internet z cyfrowego polsatu potrafi zniknąć na tydzień. Więc nie chcę ryzykować, że światłowód też może znikać na dłużej.
Przepraszam, ale to jest niemożliwe. W 90 % winny jest abonent. Jestem dostawcą i znam dobrze temat od 15lat....zle podłączone kable, coś rozłączone, problemy z komputerem, wyrwany kabel.....tak mogę wymieniać. Jeżeli faktycznie nie miałeś tydzień internetu to gdzieś to zgłosiłeś czy czekałeś aż sam się naprawi ;) ?

Re: Kablówka

: 11 lip 2018, 00:41
autor: zen

JOSH pisze: Szybko działa internet przy tej prędkości 500 Mbps?
Czy internet światłowodowy jest dobry, czy się wiesza?
Dodam, że ten spółdzielniany się nie wiesza, raczej nie ma przerw w połączeniach, tyle tylko, że jest wolny.
Przy 500 ma, tadam, 500.
Internet światłowodowy się ciągnie.
Jak jest wolny, to kup szybszy.
Tak przy okazji, Internet nie jest wolny, to twoje połączenie może być wolne.

Re: Kablówka

: 11 lip 2018, 06:08
autor: kayo
ja dodam tylko że w przypadku takich prędkości duże znaczenie ma sprzęt klienta. W blokach bezprzewodowo uzyskamy max 100-120 Mbps i to przy dobrych warunkach elektromagnetycznych. Przy podłączeniu komputera kablem możemy uzyskać pełną prędkość wykupionej usługi, chociaż zdarzają się często nowe sprzęty z kartami sieciowymi FE 100 Mbps

Re: Kablówka

: 11 lip 2018, 11:31
autor: MKostecki
kayo pisze:
11 lip 2018, 06:08
ja dodam tylko że w przypadku takich prędkości duże znaczenie ma sprzęt klienta. W blokach bezprzewodowo uzyskamy max 100-120 Mbps i to przy dobrych warunkach elektromagnetycznych. Przy podłączeniu komputera kablem możemy uzyskać pełną prędkość wykupionej usługi, chociaż zdarzają się często nowe sprzęty z kartami sieciowymi FE 100 Mbps
Dokładnie.
W sytuacji jak ktoś ma stary router pracujący 2 802.11 b/g to nie uzyska więcej jak 20Mbps. W kanale 40Mhz może 40Mbps. Często jest tak że konieczna jest wymiana sprzętu. Przy prędkościach ponad 100Mbps często dysk nie daje rady lub inne elementy komputera.....

Teraz router N/AC to minimum oraz przejście na 5Ghz jeżeli ktoś chce wykorzystać napompowany marketingiem internet ;)

Re: Kablówka

: 11 lip 2018, 14:32
autor: piotr
Jako również człowiek z branży, w której robi się rzeczy w komputerach, chciałbym nieco zaprotestować. Josh, jako zwykły użytkownik internetu, zadał dość jasne i proste pytanie potocznym językiem, a Wy musicie z wyższością tłumaczyć, że światłowód to się wiesza na słupach, nie internet tylko połączenie jest wolne, że abonenci są winni awariom…

Zapewne macie rację, ale na ile to ma znaczenie w kontekście pytania Josha?

A potem płaczemy, że ‘informatyk’ jest zazwyczaj postrzegany jako buc i gbur. Może skądś to się bierze…?

Re: Kablówka

: 11 lip 2018, 14:55
autor: zen
Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja. Przecież to nie są jakieś zaawansowane zagadnienia tylko pewne podstawy. Nie bądźmy leniuszkami.

Re: Kablówka

: 11 lip 2018, 15:00
autor: przemek_mierzejewski
zen pisze:
11 lip 2018, 14:55
Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja. Przecież to nie są jakieś zaawansowane zagadnienia tylko pewne podstawy. Nie bądźmy leniuszkami.
Zen, uśmiecham się.

Czy amortyzacja samochodu jest kosztem czy wydatkiem? :) :) No co Ty? Nie znasz podstaw księgowości? :) :)
Oj, leniuszek, leniuszek ...

PS. Ach, jak znakomicie jest poironizować.

Re: Kablówka

: 11 lip 2018, 18:54
autor: JOSH
piotr pisze:
11 lip 2018, 14:32
Jako również człowiek z branży, w której robi się rzeczy w komputerach, chciałbym nieco zaprotestować. Josh, jako zwykły użytkownik internetu, zadał dość jasne i proste pytanie potocznym językiem, a Wy musicie z wyższością tłumaczyć, że światłowód to się wiesza na słupach, nie internet tylko połączenie jest wolne, że abonenci są winni awariom…

Zapewne macie rację, ale na ile to ma znaczenie w kontekście pytania Josha?

A potem płaczemy, że ‘informatyk’ jest zazwyczaj postrzegany jako buc i gbur. Może skądś to się bierze…?
Chociaż jeden wyrozumiały, no i Kostek także.
Czyli wykupując taką usługę musiałbym zmienić cały sprzęt w domu, bo akurat router mam 10 letni, więc pewnie to przepaść w technologii.
Nie znam się na internetach, więc pytam. Gdybym wiedział to bym nie pytał.
Mogę z jakimś informatykiem pogadać o entomologii, meteorologii, czy enologii i zobaczymy kto w tej materii coś wie. :lol:

Re: Kablówka

: 11 lip 2018, 19:05
autor: przemek_mierzejewski
JOSH pisze:
11 lip 2018, 18:54
piotr pisze:
11 lip 2018, 14:32
Jako również człowiek z branży, w której robi się rzeczy w komputerach, chciałbym nieco zaprotestować. Josh, jako zwykły użytkownik internetu, zadał dość jasne i proste pytanie potocznym językiem, a Wy musicie z wyższością tłumaczyć, że światłowód to się wiesza na słupach, nie internet tylko połączenie jest wolne, że abonenci są winni awariom…

Zapewne macie rację, ale na ile to ma znaczenie w kontekście pytania Josha?

A potem płaczemy, że ‘informatyk’ jest zazwyczaj postrzegany jako buc i gbur. Może skądś to się bierze…?
Chociaż jeden wyrozumiały, no i Kostek także.
Czyli wykupując taką usługę musiałbym zmienić cały sprzęt w domu, bo akurat router mam 10 letni, więc pewnie to przepaść w technologii.
Nie znam się na internetach, więc pytam. Gdybym wiedział to bym nie pytał.
Mogę z jakimś informatykiem pogadać o entomologii, meteorologii, czy enologii i zobaczymy kto w tej materii coś wie. :lol:
Podaj konkretną nazwę Twoich urządzeń (najlepiej zdjęcia) i podaj też skąd masz internet.
Z pewnością ktoś Ci tu doradzi, co kupić.
Ja mam internet z INEI i zdarzyła się przerwa w dostawie może ze dwa razy. Jeżeli miałem kłopoty to w 98% to był mój sprzęt: router, switch, albo coś takiego co syn trzyma w szafce.

Re: Kablówka

: 11 lip 2018, 20:02
autor: piotr
No a odpowiadając na temat: jeżeli spółdzielnia przy wybraniu prędkości 100 Mbps faktycznie tyle dostarcza (a nie mam podstaw sądzić, że nie dostarcza, skoro to światłowód), to moim zdaniem zwykłemu (a nawet i mniej zwykłemu) użytkownikowi tyle w zupełności wystarczy.

Ja aktualnie mam wykupione 180 Mbps od Inei w Poznaniu po starym, koncentrycznym kablu. Faktycznie otrzymuję w okolicach 100 Mbps - mam dość stary modem, ale z tego co czytam DOCSIS 3.0 powinien dać radę do 250 Mbps. Pracuję zdalnie, głównie z domu, więc korzystam z połączenia dość intensywnie i nie widzę potrzeby płacenia za więcej (a Inea często próbuje mi sprzedać droższy i szybszy pakiet).

Re: Kablówka

: 12 lip 2018, 16:12
autor: patryk1
piotr pisze:
11 lip 2018, 20:02
No a odpowiadając na temat: jeżeli spółdzielnia przy wybraniu prędkości 100 Mbps faktycznie tyle dostarcza (a nie mam podstaw sądzić, że nie dostarcza, skoro to światłowód), to moim zdaniem zwykłemu (a nawet i mniej zwykłemu) użytkownikowi tyle w zupełności wystarczy.

Ja aktualnie mam wykupione 180 Mbps od Inei w Poznaniu po starym, koncentrycznym kablu. Faktycznie otrzymuję w okolicach 100 Mbps - mam dość stary modem, ale z tego co czytam DOCSIS 3.0 powinien dać radę do 250 Mbps. Pracuję zdalnie, głównie z domu, więc korzystam z połączenia dość intensywnie i nie widzę potrzeby płacenia za więcej (a Inea często próbuje mi sprzedać droższy i szybszy pakiet).
Wszystko zależy do czego używamy internetu. Filmy w 4K wymagają lepszego sprzętu oraz prędkość też jest ważna

Re: Kablówka

: 12 lip 2018, 19:33
autor: MKostecki
Moim skromnym zdaniem ;) do korzystania z internetu komfortowo starczy:
Tylko strony www - 10Mbps ponad tej prędkości nie widać różnicy....(śmiem twierdzić że już od 5Mbps)
Oglądanie TV SD - 10Mbps
Oglądanie TV HD - 20Mbps
Granie online - parę Mbps - ważna stabilność i opóźnienia.

Mam do domu doprowadzone 20Mbps i mi do wszystkiego wystarcza. Nie mam żadnego problemu z telewizją i graniem online....dodam że jest to łącze radiowe :D
Większe prędkości są potrzebne do szybkiego ściągania dużych plików xxGB.
Jeżeli w domu jest sporo domowników katujących różne platformy to 20Mbps może być mało.

Re: Kablówka

: 12 lip 2018, 21:32
autor: JOSH
Czyli 100 Mbps starczy dla 4 osobowej rodziny plus jakieś tablety?

Re: Kablówka

: 12 lip 2018, 23:20
autor: zen
przemek_mierzejewski pisze:
zen pisze:
11 lip 2018, 14:55
Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja. Przecież to nie są jakieś zaawansowane zagadnienia tylko pewne podstawy. Nie bądźmy leniuszkami.
Zen, uśmiecham się.

Czy amortyzacja samochodu jest kosztem czy wydatkiem? :) :) No co Ty? Nie znasz podstaw księgowości? :) :)
Oj, leniuszek, leniuszek ...

PS. Ach, jak znakomicie jest poironizować.
Od 15 lat sam sobie prowadzę księgowość , sam się nauczyłem Obrazek

Re: Kablówka

: 13 lip 2018, 08:34
autor: MKostecki
JOSH pisze:
12 lip 2018, 21:32
Czyli 100 Mbps starczy dla 4 osobowej rodziny plus jakieś tablety?
Z zapasem. Pamiętaj, że jeżeli podepniesz wszystkie urządzenia bezprzewodowo to raczej nie będziesz w stanie i tak wysycić tych 100Mbps.
Router jak i reszta urządzeń powinny pracować w trybie N oznaczenie na pudełku 300Mbps(ew. 150Mbps) . Czyli będzie miał minimum 2 anteny(150Mbps 1szt.).
Jest jeszcze jedna uwaga jeżeli w pobliżu jest sporo innych routerów (sąsiadów) nie osiągniesz spodziewanego efektu(zakłócenia). Druga opcja to router który działa w 2,4Ghz i 5Ghz. Routerów działających na 5Ghz jest bardzo mało.

Na zakończenie ... jeżeli router działa w 300Mbps(N2x2) to najlepiej jakby wszystkie urządzenia taki tryb obsługiwały. Jeżeli podłączysz coś starszego wydajność na wifi na pewno sporo spadnie dla wszystkich urządzeń.

Nie sądzę jednak, że te problemy które opisałem powyżej wpłyną na normalnie korzystanie i twoje potrzeby. Raczej przestanie to zawracać tobie głowę bo nawet jak osiągniesz w najgorszym przypadku coś w okolicach 10Mbps (czyli 1/100 tego co kupujesz) będziesz korzystał komfortowo i bez nerwów. :D

Re: Kablówka

: 14 lip 2018, 18:30
autor: patryk1
MKostecki pisze:
13 lip 2018, 08:34
JOSH pisze:
12 lip 2018, 21:32
Czyli 100 Mbps starczy dla 4 osobowej rodziny plus jakieś tablety?
Z zapasem. Pamiętaj, że jeżeli podepniesz wszystkie urządzenia bezprzewodowo to raczej nie będziesz w stanie i tak wysycić tych 100Mbps.
Router jak i reszta urządzeń powinny pracować w trybie N oznaczenie na pudełku 300Mbps(ew. 150Mbps) . Czyli będzie miał minimum 2 anteny(150Mbps 1szt.).
Jest jeszcze jedna uwaga jeżeli w pobliżu jest sporo innych routerów (sąsiadów) nie osiągniesz spodziewanego efektu(zakłócenia). Druga opcja to router który działa w 2,4Ghz i 5Ghz. Routerów działających na 5Ghz jest bardzo mało.

Na zakończenie ... jeżeli router działa w 300Mbps(N2x2) to najlepiej jakby wszystkie urządzenia taki tryb obsługiwały. Jeżeli podłączysz coś starszego wydajność na wifi na pewno sporo spadnie dla wszystkich urządzeń.

Nie sądzę jednak, że te problemy które opisałem powyżej wpłyną na normalnie korzystanie i twoje potrzeby. Raczej przestanie to zawracać tobie głowę bo nawet jak osiągniesz w najgorszym przypadku coś w okolicach 10Mbps (czyli 1/100 tego co kupujesz) będziesz korzystał komfortowo i bez nerwów. :D
Dlatego ustawia się inne kanały niż sąsiedzi...

Re: Kablówka

: 18 lip 2018, 21:37
autor: MKostecki
patryk1 pisze:
14 lip 2018, 18:30

Dlatego ustawia się inne kanały niż sąsiedzi...
Musisz mieć ich mniej niż 4.

Re: Kablówka

: 19 lip 2018, 22:59
autor: patryk1
MKostecki pisze:
18 lip 2018, 21:37
patryk1 pisze:
14 lip 2018, 18:30

Dlatego ustawia się inne kanały niż sąsiedzi...
Musisz mieć ich mniej niż 4.
Ja tam z tym miałem problem tylko na początku podłaćzenia