Chmiel tomyski i jego historia

WilkStepowy
Początkujący
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:09
GG: 505207

Chmiel tomyski i jego historia

Post autor: WilkStepowy » 20 mar 2013, 19:10

Witam! Niedawno napisałem tekst poświęcony historii chmielarskich tradycji Nowego Tomyśla i okolic. Tekst powstał we współpracy z Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu, które udostępniło mi materiały, bez których tekst by nie powstał. Myślę, że dla niejednego Nowotomyślanina/Nowotomyślanki może być pomocny w poznaniu dlaczego nasze miasto nosi miano "miasta chmielu i wikliny".

"Chmiel (właściwie chmiel zwyczajny) to bylina, która stosowana jest przede wszystkim w przemyśle piwowarskim. W Polsce największym ośrodkiem uprawy tej rośliny jest Lubelszczyzna. Uprawy chmielu znajdziemy na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie oraz w Wielkopolsce, na terenie której znajdują się jedne z najstarszych tradycji chmielarskich w naszym kraju, choć dziś ten region nie odgrywa już kluczowej roli w tej gałęzi rolnictwa.
Poniższy tekst ma na celu prezentację historii Nowego Tomyśla w kontekście lokalnych tradycji chmielarskich sięgających swymi korzeniami kilku wieków wstecz. W nauce o historii miasta oraz przy promocji regionu kładziony jest duży nacisk na fakt tradycji chmielarskich i wikliniarskich. Można odnieść wrażenie, że o ile wiklina w rejonie Nowego Tomyśla jest widoczna nie tylko jako roślina uprawna, ale także w postaci efektu finalnego prac plecionkarzy, które zdobią przestrzeń miejską, o tyle chmiel jest już nieco zapomniany i odsunięty na drugi plan. Wynika to zapewne z faktu, że wytwory wikliniarskie posiadają walory dekoracyjno-estetyczne i można je trzymać w domu, czy w ogrodzie. Z kolei chmiel stosowany z reguły jest tylko jako przyprawa do piwa."[...] Całość dostępna dostępna na blogu pod adresem: http://notopopiwku.blogspot.com/2013/03 ... zkami.html. Życzę przyjemnej lektury!

WilkStepowy
Początkujący
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:09
GG: 505207

Re: Chmiel tomyski i jego historia

Post autor: WilkStepowy » 20 mar 2013, 19:13

A oto druga i ostatnia część historii o nowotomyskim chmielu.
"Wybuch I Wojny Światowej oraz prowadzone w tym okresie działania wojenne w rejonie Wielkopolski spowodowały zapaść lokalnego chmielarstwa. Złożyły się na to zniszczenia wojenne oraz spadek produkcji piwa wynikający z zakazu wydanego przez władze pruskie dotyczącego zastosowania jęczmienia do słodowania. W tym samym czasie na terenach zaboru rosyjskiego, gdzie istniały dwa duże ośrodki chmielarskie – Lubelszczyzna i Wołyń – obowiązywał całkowity zakaz produkcji piwa. Po zakończeniu wojny i odzyskaniu przez Polskę niepodległości, a także ustalenia przebiegu zachodniej granicy w wyniku zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego w Wielkopolsce przystąpiono do odbudowy dawnych plantacji chmielu. Rejon nowotomyski, który musiał odbudować chmielniki był w bardzo niekorzystnej sytuacji w porównaniu z wymienionymi wyżej ośrodkami chmielarskimi ulokowanymi na wschodnich terenach Polski, gdzie zniszczenia powstałe na skutek działań wojennych były relatywnie niskie.". Więcej pod adresem: http://notopopiwku.blogspot.com/2013/03 ... ami_5.html.

jan
Rozmowny
Rozmowny
Posty: 185
Rejestracja: 01 lut 2013, 16:53
Imię i Nazwisko: Jan

Re: Chmiel tomyski i jego historia

Post autor: jan » 21 mar 2013, 00:13

Bardzo ciekawe opracowanie!
Dołączając do tematu historii uprawy chmielu w Nowym Tomyślu.
Dziennik Kujawski z dnia 12.10.1893r. Nr 10 pisze:
treść oryginalna
*Piszą nam z Norymbergi. Dz. Kujaw. wspominał o tem, że chmiel z Nowego Tomyśla zowie się tu chmielem polskim. Tak jest istotnie. Hopfenzeitung (gazeta chmielarska),
podając ceny, wymienia stale tylko chmiel polski. Zaciekłym Niemcom się to nie podoba,
ale jakoś niełatwo wykorzenić dawną nazwę, a zresztą Bawarzy nie żywią żadnej nienawiści dla Polaków”.


źródło: Kujawsko-Pomorska Biblioteka Cyfrowa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawostki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość